Geocaching

GeoPirates Salten

Geocaching

Geocaching er en aktivitet som foregår over hele verden. Dette er en form for elektronsik orientering. For å finne cachene, eller postene, så bruker man en gps hvor man på fohånd har lagt inn koordinatene til cachen. For å finne koordinatene lager man seg en konto (gratis) hos geocaching.com og søker opp cachene i området du befinner deg i. Ved å koble gpsèn til datamaskinen så kan man enkelt overføre en og en cache eller mange direkte på gpsèn. Det finnes mange typer gpsèr og mange av de er laget for dette bruket. Fler og fler bruker også en smart telefon for å finne cachene. Da laster man ned en app som søker opp de nærmeste cachene for deg. Dette fungerer godt for å finne men for å legge ut en cache så blir telefonen som regel for unøyaktig. Du skal ikke bli forbaust om du finner en like utenfor ditt bosted.

 

Dette er noe du kan drive med alene eller sammen med familien og venner. Det er som regel barnevennlige cacher og det er populært for unger å bli med da mange av cachene inneholder såkalte bytteting. Når man er inne på en side for en cache hos geocaching.com så ser man ofte om hvilken størrelse det er på cachene og utfra dette så finner man ut om den inneholder bytteting. Det står også ofte beskrevet i teksten om den inneholder bytteting eller kun loggbok. Når du har vært ute å funnet den så signerer du med ditt nick i den fysiske loggen. Deretter drar du hjem og logger funnet på internett.

 

Man kan også delta på event. Dette er en sammling der mange geocachere møtes for å hygge seg med diverse medbrakte varer. Disse er som regel også barnevennlige. På denne siden kan du se om der er noen event planlagt i området.

 

En cache kan være i flere forskjellige utforminger. Noen enkle plastbokser er mest vanlig men mange bruker også kreativiteten og lager den slik at den faller naturlig inn på stedet den ligger. Da er det som regel litt vanskeligere å finne de, men jo større utfordringen er jo mere moro er det å lete.

 

Det finnes også såkalte multicacher som består av flere steg man må komme igjennom før man kommer til selve cachen. Eksempel på dette er en refleks cache som må løses i mørke. Man bruker lommelykten og lyser rundt til man ser en refleks og går så etter disse til man er fremme. I Salten har vi flere slike reflekscacher.

Videre så har vi mystery. Her må du som regel løse noen oppgaver før du finner frem til koordinatene og kan begi seg ut på leting. Disse kan også inneholde flere trinn og kan i noen tilfeller minne litt om multi cacher.

 

Vi ønsker å holde oss innenfor loven når vi driver med denne hobbyen, politi, parkvesen mm. kan få gratis medlemskap hos geocaching.com for å delta, følge med og bidra til at alle følger regler og lover. Se mer på denne siden.

Her er historien i korte trekk.

 

Frem til mai 2000 ble sivile GPS-signaler forvrengt av amerikanske myndigheter vha. noe som kalles SA ("Selective Availability"). Dette gjorde at sivil GPS-presisjon var ca. +/- 120 meter. I mai 2000 skjer dette:

 

1. mai annonserer Bill Clinton at SA skal skrus av.

2. mai: SA blir skrudd av og presisjonen på sivile GPS signaler blir ca. 15 meter.

3. mai: Dave Ulmer ville feire dette og teste presisjonen og gjemte en boks i skogen utenfor Portland, Oregon. Han annonserte stedet på USENET newsgroup sci.geo.satellite-nav

4. mai: Boksen funnet og innen få dager var det gjemt bokser i California, Kansas, Illinois.

8. mai: Han som først fant boksen til Ulmer, Mike Teague, begynte å samle koordinatene til alle de gjemte boksene på web-stedet sitt og opprettet en mailing-liste.

13. mai: Cache gjemt i New Zealand.

15. mai: Cache gjemt i Chile.

18. mai: Cache gjemt i Australia.

30. mai: døpt "GEOCACHING".

1. juni var det 21 cacher hvorav 5 utenfor USA.

10. september åpnet geocaching.com med 75 cacher. Den ble laget av web-desinger Jeremy Irish som ble bitt av geocache-basillen noen måneder før. Mot slutten av året dannet han Groundspeak, og han og de to andre som han startet sammen med, er fortsatt kjernen i dagens lille Groundspeak team som driver geocaching.com

Flag Counter

Copyright © GeoPirates Salten All Rights Reserved